KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Faele Kazigrel
Country: Australia
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 11 July 2009
Pages: 158
PDF File Size: 13.3 Mb
ePub File Size: 5.12 Mb
ISBN: 617-5-85737-127-5
Downloads: 1051
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Faucage

Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Tembok Barat. Diambil daripada ” https: Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Selepas pemberontakan tersebut, orang Yahudi dibenarkan tinggal di situ tetapi dalam jumlah yang kecil. Selama tahun selepas itu, kota ini menjadi tidak penting bagi kerajaan Rom.

Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya. Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah. Nebuchadnezzarraja Babylon kemudiannya menakluk Baitulmuqaddis dan memusnahkan Kuil Sulaiman. Namun semasa pemerintahan Al-Hakim Amr Allahseorang khalifah kerajaan Fatimiyyahbeliau mengarahkan supaya semua gereja dan rumah ibadat bukan Islam dimusnahkan.

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya. Pendatang-pendatang Yahudi yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil.

Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi.

  BD536 DATASHEET PDF

Orang Yahudi dilarang memasuki Baitulmuqaddis. Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi.

Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Perlu diingatkan bahawa kubah yang bersalut emas dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya yang dibina tidak lama kemudian. Ramai orang berpendapat Baitulmuqaddis pada kisqh itu merupakan tanah yang paling subur di Palestin.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Selepas beberapa dekad, tentera Parsi menakluk Babylon. Keganasan ini terus meningkat sepanjang tahun an dan an.

Semasa Perang Arab-IsraelBaitulmuqaddis terbahagi kepada dua. Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Ruang nama Rencana Perbincangan. Pada tahunsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk kisha Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel. Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.

Pada kurun kedua, Maharaja Rom memerintahkan supaya Nikraj dibina semula dan membina sebuah kuil orang Rom di situ sambil menghalang kegiatan keagamaan orang Yahudi. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Menurut orientalis Barat, Baitulmuqaddis mula menjadi tumpuan selepas Nabi Daud kiash. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka.

Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina. Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam. Beliau kemudiannya membina sebuah masjid kayu di tempat yang sekarang merupakan kompleks bangunan Masjid Al Aqsa.

  ANALISIS CEFALOMETRICO DE MCNAMARA PDF

Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang. Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi.

Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya.

Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Yahudi. Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan.

Sejarah Baitulmuqaddis

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s. Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis. Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi. Mereka kemudiannya membunuh kesemua penduduk bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi. PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa. Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke tempat suci mereka, terdapat banyak kerisauan mengenai beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

Tidak lama kemudian tentera Babylon mula menguasai Baitulmuqaddis daripada orang Yahudi. Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis. Orang Yahudi kembali memberontak tetapi berjaya dipatahkan tentera Rom. Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel. Sulaiman al-Qanuni miiraj semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini.